När en skuld gått till Kronofogden och du varken bestridit den eller betalat den inom en viss svarstid kommer Kronofogden att fastställa ett utslag, vilket liknas vid en dom. Detta ser kreditupplysningsföretagen som i sin tur ger dig en betalningsanmärkning, det är alltså inte Kronofogden som hanterar betalningsanmärkningar.
Vissa skulder, så kallade allmänna skulder, registreras direkt som en betalningsanmärkning utan att du får ett betalningskrav från inkasso eller Kronofogden. Det gäller exempelvis när du inte betalat skatt, underhållsstöd, studiemedelsavgifter eller kommunala parkeringsböter i tid.
Vad innebär en betalningsanmärkning?
För att ta reda på om du har en betalningsanmärkning behöver du kontakta något av kreditupplysningsföretagen. Hos rikstäckande kreditupplysningsföretag, som exempelvis Bisnode, Creditsafe och UC, finns alla svenskar över 15 år registrerade.
Det är kreditupplysningsföretagen som lämnar ut uppgifter om dina eventuella betalningsanmärkningar när någon gör en kreditupplysning på dig. Visar det sig då att du har en betalningsanmärkning påverkar det din kreditvärdighet och det kommer bli svårt att exempelvis beviljas lån eller hyra bostad.
För privatpersoner finns de vanligaste betalningsanmärkningen kvar i systemet i tre år efter att du fick den. Har du beviljats en skuldsanering finns betalningsanmärkningen kvar i fem år från den dag då saneringen startade. Om skuldsaneringen pågår längre tid än fem år kommer anmärkningen försvinna när saneringen är klar.
Vad händer med min skuld och hur fungerar en utmätning?
Om du har en skuld hos Kronofogden som du inte kan betala kommer de att utmäta dina tillgångar för att betala av din skuld. En utmätning börjar med att Kronofogden undersöker om du några tillgångar de kan använda för att få in pengar som sedan kan betala av din skuld. Har du flera skulder kommer de att prioritera att betala tillbaka skatteskulder, underhåll, och böter.
Det finns olika saker Kronofogden kan välja att utmäta, handlar det om löneutmätning kommer din arbetsgivare att betala en del av din lön direkt till Kronofogden. Vad man väljer att utmäta följer ofta en särskild prioritetsordning där man börjar med kontanta medel följt av skatteåterbäring, inkomst, fonder och aktier, fordon, bostadsrätt, fastighet och skepp.
Kronofogden försöker alltid att utmäta det som du tar minst skada av och de får inte ta sådant du behöver för att klara dig, till exempel kläder, vissa möbler och specialutrustning för personer med funktionsnedsättning.
Hur mycket får jag behålla vid en utmätning?
När en löneutmätning sker har du rätt att behålla ett visst belopp med pengar, ett så kallad förbehållsbelopp, som ska täcka dina boendekostnader och andra levnadskostnader för mat, kläder, hygien, försäkringar med mera. Hur högt beloppet blir avgörs från fall till fall. Du kan få extra tillägg för saker så som tandvård, mediciner och inköp av glasögon.
Skulle du ha så pass höga skulder att du inte kommer att kunna betala av dem inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Läs mer om skuldsanering här.