Så hjälper du en anhörig som är skuldsatt

Lästid: 2 minuter
För den som är skuldsatt och har svårt att klara sin ekonomi kan situationen kännas förlamande och svår att prata om. Som anhörig finns det mycket du kan göra för att ge stöd.
Hjälp med ekonomi

Antalet skuldsatta i Sverige ökar och vid slutet av förra året var nära 417 000 personer med skulder registrerade hos Kronofogden. Det är en ökning med sex procent jämfört med 2022. De vanligaste skulderna är underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion.

Det är viktigt att inse att skuld- och inkassoproblem kan drabba vem som helst. De bakomliggande orsakerna kan vara livshändelser som oväntad arbetslöshet, sjukdom, skilsmässa eller ekonomisk planering som gått snett. I värsta fall kan det leda till en skuldfälla som är svår att ta sig ur. Som anhörig är det viktigt att agera och erbjuda känslomässigt stöd samt hjälp med att hantera skulderna – utan att vara dömande.

Att tala om pengar med en närstående kan upplevas som svårt och emotionellt laddat. Särskilt om personen i fråga är skuldsatt och kanske känner en hopplöshet inför sin situation. Samtalet kan väcka känslor av skuld, skam och kanske defensivitet. Den som hamnat i en skuldfälla kan ha svårt att be om hjälp och ta initiativ till att förbättra sin situation, vilket bara riskerar att förvärra den.

Det är därför viktigt att våga tala öppet och ärligt om skulderna. Även de som är anhöriga till en person med skulder kan drabbas ekonomiskt i förlängningen. Ju tidigare man tar tag i problemen, desto större är chansen att lösa dem. Det finns mycket att göra för att stödja en anhörig.

Här är några punkter att gå igenom med en anhörig som hamnat i en skuldfälla

Ta det svåra samtalet
Planera inför samtalet med en anhörig. Välj en tid och plats där ni kan prata ostört. Ställ frågor om hur du kan hjälpa till. Att skänka pengar är inte nödvändigtvis en bra långsiktig lösning. Sträva efter att ge hjälp till självhjälp. Gå tillsammans igenom skulder, inkomster och tillgångar. Fråga hur du som anhörig kan stötta, till exempel vid svåra telefonsamtal eller möten med långivare och myndigheter. Kom överens om hur ni ska följa upp samtalet.

Skapa en budget
Gör tillsammans en budget som baseras på intäkter och utgifter varje månad. Kommunerna kan hjälpa till med kostnadsfri rådgivning kring hur man sätter upp en budget och planerar ekonomin. Rådgivaren hos kommunen har tystnadsplikt.

Prioritera skulderna
För den som har många skulder kan det vara klokt att prioritera amortering på de skulder som har högst ränta och betala minimibelopp på de övriga. När skulden med högst ränta är avbetalad, blir det mer pengar över till att betala av de andra skulderna. Undersök om det går att lösa många smålån och krediter genom att ta ett nytt större lån. Då behöver enbart ränta och avgifter för ett lån betalas vilket ger en lägre månadskostnad.

Förhandla med fordringsägare
Undersök om det temporärt går att frysa eller till och med att sänka räntan. I vissa fall kan det gå att ansöka om amorteringsfrihet under en period.

Avbetalningsplaner
Om en skuld gått vidare till inkassoföretag kan man kontakta företaget där skulden finns , eller det inkassoföretag som de anlitat, för att be om en avbetalningsplan. Ju tidigare desto större är chansen att de går med på det. Även om en skuld gått hela vägen till Kronofogden är det hos företaget eller inkassoföretaget man ska be om en avbetalningsplan, inte hos Kronofogden.

Skuldsanering
Om skulderna är stora och det inte är möjligt att betala tillbaka dem inom en överskådlig tid går det att ansöka om skuldsanering hos Kronofogden. Om det beviljas skapas en avbetalningsplan som löper över flera år. Under den perioden måste den som beviljats skuldsanering leva på existensminimum.

Öka inkomsterna
Se om det är möjligt att öka inkomsterna genom arbete, extraarbete eller att sälja ägodelar.

Källor: Hallå Konsument, Konsumentverket och Kronofogden.

Fler artiklar

Vår inkassotjänst ger dig koll på dina skulder

Problem med skulder och inkassokrav kan drabba vem som helst. Det kan skapa skamkänslor och samtidigt kännas rörigt att få koll på de olika inkassoföretagen. Genom vår nya tjänst Inkassokollen får du en snabb överblick över skulderna och minskar risken att en missad betalning går vidare till Kronofogden.

7 tips för att bli skuldfri

Den som sitter fast i skulder kan lätt känna en hopplöshet. Det finns många saker du kan göra för att bli skuldfri, men ibland kan det vara svårt att veta var man ska börja. Här går vi igenom steg för steg hur du gör för att bli skuldfri.