Vad är Kronofogden och vad skiljer dem från inkassoföretag?
En fråga som många undrar över är om inkasso och Kronofogden är samma sak – och svaret är nej. Både inkassoföretag och Kronofogden hjälper företag och privatpersoner som vill få betalt för en skuld – men det finns en del som skiljer dem åt.
Ofta hamnar en skuld först hos ett inkassoföretag och om betalningen uteblir även då skickas den vidare till Kronofogden. Vissa skulder kan dock gå direkt till Kronofogden utan att först hanteras av ett inkassoföretag.
Inkassoföretag fungerar som ombud för den som vill ha hjälp att driva in en obetald skuld. Får du ett inkassokrav ska du betala direkt till inkassoföretaget. En påminnelse i form av ett inkassokrav ger inte en betalningsanmärkning.
Här kan du läsa mer om inkasso.
Kronofogden är en statlig myndighet som har i uppdrag att hjälpa båda parter – dels de som inte fått betalt för en skuld, dels ge stöd till dem som inte har råd eller av annan anledning inte betalat en skuld. Om du varken betalar eller överklagar din skuld hos Kronofogden kan du få en betalningsanmärkning.
Läs mer om betalningsanmärkningar och när de försvinner här.
Vad händer om en obetald räkning hamnar hos Kronofogden?
När ett företag vänder sig till Kronofogden för att få hjälp att driva in en betalning kallas det för betalningsföreläggande. När du får ett betalningsföreläggande från Kronofogden ska du skriva under ett delgivningskvitto eller bekräfta delgivningen med BankID, det innebär inte att du automatiskt får en betalningsanmärkning. Skriver du inte under kvittot söker Kronofogden upp dig för att få en underskrift.
När en skuld gått till Kronofogden finns en risk för att du får en betalningsanmärkning – men detta sker inte direkt utan du får först chansen att antingen bestrida skulden eller betala den.
Har du svårt att betala kan du kontakta företaget du är skyldig pengar eller företagets inkassobolag för att be om en avbetalningsplan eller ett anstånd med betalningen, det är inget Kronofogden erbjuder.
– Vårt råd är att alltid ta kontakt med företaget, och att göra det så snart som möjligt. Att agera i ett tidigt skede ökar chansen att få en avbetalningsplan. Om du skäms och tycker att det känns svårt att ta kontakt kan du be en vän hjälpa dig att ringa, säger Tony Lundmark, operativ verksamhetsutvecklare på Kronofogden.
Då får du en betalningsanmärkning.
Skulle du inte betala eller bestrida skulden till Kronofogden inom svarstiden kommer de att fastställa ett utslag. Ett utslag kan liknas vid en dom och leder till en betalningsanmärkning hos kreditupplysningsföretagen.
Här kan du läsa allt om betalningsanmärkning och utmätning.
Kan jag få skuldsanering och vad innebär det?
Har du stora skulder som du inte kommer att kunna betala inom en överskådlig tid kan du ansöka om skuldsanering. Skuldsanering innebär att du under några år, vanligtvis fem år, betalar en del av dina skulder enligt en betalningsplan. När skuldsaneringen är klar försvinner din betalningsanmärkning.
– Har du stora skulder är det bättre att du agerar än att du inte gör det. Skulle du få ett nej när du ansöker om skuldsanering kan du testa att söka igen om ett år, säger Tony Lundmark.