Bli skuldfri med hjälp av en enkel avbetalningsplan

Lästid: 2 minuter
Om du får en faktura som du inte har råd att betala är det bästa du kan göra att snabbt kontakta företaget du är skyldig pengar och förklara läget. Att ignorera en skuld riskerar att skapa oro och ångest och kan i värsta fall leda till en betalningsanmärkning.
Pengar på bord och mobil med sida får budget

Så går du till väga när du inte har råd att betala din faktura.

1. Stämmer fakturan?
Börja med att kontrollera att fakturan du fått är korrekt. Har du beställt varan? Har du fått varan du beställt? Är beloppet rätt? Eller har du redan betalat fakturan? Om fakturan är fel kan du bestrida den.
Läs mer om hur du bestrider en skuld här.

2. Kontakta företaget som skickat fakturan
Är fakturan korrekt men du inte har råd att betala hela beloppet ska du snabbt ta kontakt med det företag som skickat fakturan eller företagets inkassobolag om du har fått ett inkassokrav.

3. Be om en avbetalningsplan
Du kan be om att få lägga upp en avbetalningsplan där du delar upp beloppet i mindre summor varje månad under en längre tid eller be om anstånd med att betala av hela skulden vid ett senare datum.

Om din faktura gått vidare till Kronofogden behöver du kontakta den du har skulden till, eller dennes inkassobolag, för att lägga upp en avbetalningsplan. Kronofogden kan inte avgöra hurvida en avbetalningsplan beviljas eller inte. Se till att företaget eller inkassobolaget sedan tar kontakt med Kronofogden och meddelar dem om avbetalningsplanen för att inte ärendet hos Kronofogden ska fortsätta handläggas och leda till betalningsanmärkning eller utmätning.
Läs mer om Kronofogden här.

4. Krav för att beviljas en avbetalningsplan
Eftersom företagen är måna om att du ska betala din skuld till dem går de ofta med på att lägga upp en avbetalningsplan. Men de kan ställa vissa krav, till exempel att du ska ha hört av dig innan fakturans förfallodatum och att tidigare fakturor ska vara betalda.

Det kan också vara skillnad från skuld till skuld där allmänna skulder som är kopplade till staten (skatteskuld, underhållsstöd, fordonsskuld) kan vara svårare att få beviljad en avbetalningsplan på än enskilda skulder (till företag, banklån, med mera).

5. Kostnad för avbetalningsplan
Det kostar för närvarande 170 kronor att lägga upp en avbetalningsplan, en summa som är reglerad i lag. Dessutom tillkommer ofta kostnader för avisering samt dröjsmålsränta.

6. Det händer om du inte följer avbetalningsplanen
Har du inte råd att följa avbetalningsplanen är det viktigt att du snabbt tar kontakt med företaget, eller inkassobolaget, och meddelar detta. Om du inte hör av dig och inte betalar har företaget rätt att avbryta avbetalningsplanen och kräva att du betalar hela beloppet på en gång eller skicka ärendet vidare till Kronofogden.

Fler artiklar

Vår inkassotjänst ger dig koll på dina skulder

Problem med skulder och inkassokrav kan drabba vem som helst. Det kan skapa skamkänslor och samtidigt kännas rörigt att få koll på de olika inkassoföretagen. Genom vår nya tjänst Inkassokollen får du en snabb överblick över skulderna och minskar risken att en missad betalning går vidare till Kronofogden.
Hjälp med ekonomi

Så hjälper du en anhörig som är skuldsatt

För den som är skuldsatt och har svårt att klara sin ekonomi kan situationen kännas förlamande och svår att prata om. Som anhörig finns det mycket du kan göra för att ge stöd.